Snøhetta designs Tokyo restaurant with all-black interior and stage-like kitchen
/
/
Snøhetta designs Tokyo restaurant with all-black interior and stage-like kitchen

Snøhetta designs Tokyo restaurant with all-black interior and stage-like kitchen

All-black interior of Tokyo's Burnside restaurant by Snøhetta

Architecture firm Snøhetta has worked with Bronx-based cooking collective Ghetto Gastro to create a jet-black eatery in Tokyo that will house immersive dining experiences.

Set above a convenience store in the city’s Harajuku neighbourhood, Burnside is a casual restaurant by day and a bar and lounge by night.

Dining area and open kitchen of Tokyo's Burnside restaurant by Snøhetta
Top image: floral sculptures by Makoto Azuma hang in the dining area. Above: the room is oriented around a central kitchen

The space was designed with flexibility in mind, as it will host a rotating roster of chefs and be used for a wide variety of pop-ups and events. It comprises a 30-person dining room with an open kitchen, all decorated using a dark material palette with amber-coloured accents.

The eatery, which marks Snøhetta‘s first project opening in Tokyo, was designed for art and design collective En One Tokyo, with help from local construction partner Kooo Architects and Ghetto Gastro – an ensemble of chefs that specialises in immersive dining experiences.

All-black open kitchen of Tokyo restaurant by Snøhetta
The kitchen is open to the eyes of the public

“Using food to empower communities, Ghetto Gastro celebrates the Bronx as an inspiration and catalyst of global culture,” explained the practice. “Burnside builds upon this creative energy where the Bronx and Tokyo meet.”

Black was chosen as the predominant colour, referencing the dark atmosphere of Tokyo’s izakaya bars and the characteristic finish of Shou Sugi Ban charred wood. At the same time, it represents Ghetto Gastro’s culinary style, which it describes as “Black Power Kitchen.”

Steps leading up to the kitchen Tokyo's Burnside restaurant by Snøhetta
Steps lead up to the kitchen as if it were a stage

Together, the team wanted to build a dining experience that combines the intimacy of a bar with the easy informality of convenience stores, whether New York’s bodegas or Japanese conbinis.

Sound designer Devon Turnbull, who goes by Ojas, designed a bespoke sound system for the space while local flower artist Makoto Azuma created a series of floral sculptures that are displayed behind glass in the dining area.

Guests arrive at the eatery via a staircase that takes them from the street to the second floor. Once inside, the eye is drawn towards the open kitchen by a curved amber-coloured light strip that runs along the ceiling.

Dining area of of Tokyo restaurant by Snøhetta
A long, black sharing table anchors the space

The space is divided by two intersecting arches, delineating the dining area and kitchen while still allowing views across both spaces.

A set of steps lead up into the open kitchen as if it were a stage, framed by curved walls that suggest the proscenium arch of a theatre. A central table in the kitchen is the focal point of the entire room, transforming the food preparation into a performance.

Curved ceiling of Tokyo's Burnside restaurant by Snøhetta
The walls next to the kitchen are curved to suggest a proscenium arch

A flexible kitchen layout was designed to adapt to the needs of a rotating roster of chefs. It can also be used as a space to dine and eat, or closed off to become a temporary gallery with the help of a curved, sliding partition hidden within the proscenium arch.

“The transition between day and night, cafe and lounge, is a driving theme for the interior design,” explained Snøhetta. “A dark material palette features amber-coloured accents that reflect the changing light throughout the day while highlighting more ornate design elements such as the floral sculptures designed by Makoto Azuma.”

Custom-designed, family-style tables maximise the limited floor space and can be joined together or folded away to allow for a variety of layouts including a dance floor for late-night events.

All-black interior of Tokyo restaurant by Snøhetta
A curved, sliding partition can be used to divide the space

Other dark restaurant interiors include central London’s Lucky Cat restaurant, where design studio AfroditiKrassa hoped to create a space that looks better in person than in pictures, and Shenzhen’s Voisin Organique restaurant, which Various Associates designed to resemble a gloomy valley.

The post Snøhetta designs Tokyo restaurant with all-black interior and stage-like kitchen appeared first on Dezeen.

Share this post

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.

Download the Samply App
×
Enable Notifications    OK No thanks